Arkiv

Hjulen rullar igen…

Hjulen rullar igen…
Även om det ”stålbad” som vi genomliditfortfarande har sina effekter på industri och tjänstesektor rullar alltfler verksamheter på.

Har vi då dragit några nyttiga lärdomar av krisen? Har vi lärt oss hur vi undviker att bli offer för pyramidspelsliknande verksamheter och aktörer inom finanssektorn. Hur motverkar vi rädsla för nysatsningar och verkligt entreprenörskap?

Att fordonsindustrin med alla sina underleverantörer (inte minst inom elektronik och IT), trots nyvaknat intresse från investerare, fortfarande arbetar i uppförsbacke är tydligt. Den fortsatta utvecklingen av eldrivna fordon inger hopp – även om det återstår mycket utveckling för att effektivisera t.ex. batterisidan. Både kapacitet och livslängd behöver förbättras ordentligt samt inte minst behövs det standarder för laddning och hantering/montage.

Här måste innovatörer inom såväl den traditionella fordonsindustrin som elektronik och data arbeta tätt ihop. Det kan behövas ett ”byte av DNA” i utvecklingsavdelningar, konstruktion och tillverkning! Genom en stark utgångsposition inom området vill jag hävda att Sverige här har ett viktigt fält för utveckling och produktion av både avancerade system och tjänster. Det vore också välgörande att se ett starkare samarbete i utvecklingsfasen mellan olika aktörer för att vi inte ska “ligga i innerfilen och vänta medan andra länder passerar oss i omkörningsfilen”.

Inom energiområdet pågår många intressanta projekt för att säkerställa en långsiktig och hållbar energianvändning, speciellt inom Europa, där många aktörer sluter sig samman för att klara ny tuffa krav från myndigheter och allmänheten. Även här bidrar vi i Sverige med både ny teknik och nytänkande inom ett av våra traditionellt starka områden. Hur vi kan utveckla och utnyttja lösningar som ger oss smarta nät, “smart grids”, hur vi genom utveckling av nya kraftkomponenter kan erbjuda kostnadseffektiva produktions- och transmissionslösningar, exvis ny kraftelektronik och högspänd likströmsöverföring, HVDC.

Våra styrkor här ska vi därför använda för att öppna nya fronter och hitta nya produkter och marknader. Att vi går mot en allt större integrering mellan olika teknikområden är en utmaning. Med mikroelektronik, nanoteknik, smarta programvaror och nät kommer denna konvergens att fortsätta in i en värld där ”allt och alla är uppkopplade”. Det gäller att vi inom berörda branscher ser möjligheterna och tar chansen!

Men vi har också anledning att stolt blicka tillbaka på en utveckling som sträcker sig långt tillbaka när våra tekniska högskolor etablerades som motorer inom forskning och utbildning. Detta blir vi särskilt påminda om i höst när Kongelig Elektrosektionen (dvs. elektroteknologsektionen vid KTH) den 10 november fyller 100 år (www.elektro100.se). Under dessa hundra år har vi sett en utveckling inom elteknik, elektronik, telefoni och data som fullständigt revolutionerat vår vardagsvärld. Och fortfarande är flera svenska företag, som har lett och levt med denna utveckling, bland de främsta inom sina sektorer.

Så med rätta kan vi säga: Se stolt bakåt och djärvt framåt!
Och stort grattis till Kongelig Elektrosektion!

karl-erik-olofsson_thumb

Karl Erik Olofsson, keo@ser.se
Ordf. i SER

SER-krönika i Elektroniktidningen utgåva 11/2010

This entry was posted on 2010-10-27